Stalowa 39 w Warszawie gotowa

11.08.2020

Stalowa 39 na Nowej Pradze w Warszawie to dwa budynki mieszkaniowe charakteryzujące się odwróconymi zielonymi dachami, jasną cegła na elewacjach i nawiązaniem do historii Warszawy.

 

 

Stalowa 39 w Warszawie dostała pozwolenie na użytkowanie. To nowa inwestycja mieszkaniowa firmy Bouygues Immobilier Polska, znajdująca się u zbiegu ulic Stalowej, Czynszowej i Strzeleckiej.

Stanowią ją dwa siedmiokondygnacyjne budynki ze 202 mieszkaniami o powierzchni od 24 do 112 m² i 50 miejscami parkingowymi w podziemnym garażu. Na parterze zlokalizowano lokale usługowe. Całość dopełnia otwarty dziedziniec z placem zabaw, eleganckie lobby z posadzką w geometryczny wzór oraz dachy płaskie, których część wykończono zielenią.

Historia miejsca, w którym powstała Stalowa 39, sięga 1865 r., kiedy to okoliczne tereny nazywane były Konopacczyzną i Kurakowszczyzną od nazwisk ich ówczesnych właścicieli. W XIX w. działki te przeszły w ręce Władysława Pachulskiego i Andrzeja Domańskiego – twórców pięknych praskich kamienic.

 

 

Celem inwestora i architektów z pracowni Decorum Architekci/AZT Architekci było wpisanie nowoczesnych budynków w przedwojenną architekturę. Biała cegła na elewacjach komponuje się z kolorem kamienic, do których bezpośrednio nawiązują także przedłużone gzymsy i okna w układzie pionowych pasów. Kafelki na klatkach schodowych przypominają o ceramicznych elementach dekoracyjnych z budynków czynszowych.

Inwestycja została wybudowana na pustym przez dziesięciolecia placu, który wspomniani Władysław Pachulski i Andrzej Domański próbowali niegdyś domknąć kamienicami. Plany jednak nie powiodły się, a na placu zaczęło funkcjonować targowisko, które znane jest pod nazwą bazar Pachulskiego i Domańskiego. Pamięć po nim ma pozostać na jednej ze ścian Stalowej 39, na której namalowano mural będący abstrakcyjną interpretacją bazaru. Geometryczne formy przedstawiają kramy widziane z góry. Mural ma 20 m wysokości i 13 m szerokości. Reminiscencja dawnego targowiska pojawia się nawet w posadzce dziedzińca oraz w garażu podziemnym. Natomiast dla upamiętnienia dwóch przedsiębiorców na trenie inwestycji umieszczono tablice.

 

 

Zdjęcia: Maciej Krüger

 

Czytaj także: Rozbudowa Centrum Nauki Kopernik w Warszawie

Biurowiec P180 w Warszawie

Rezydencja Barska z pozwoleniem na użytkowanie

www.facebook.com

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.