Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Bajkowe przedszkole w Parku Achera otwarte

06.10.2016

Na warszawskim Ursusie w Parku Achera przy ul. Walerego Sławka powstało nowe przedszkole.

W pobliżu Parku Achera powstało dwukondygnacyjne przestronne przedszkole z 6 salami zajęć, salami rekreacyjno-zabawowymi, pomieszczeniami administracji, niezbędnym zapleczem sanitarnym i w pełni wyposażonym zapleczem kuchennym. Przed budynkiem do dyspozycji dzieci jest bajeczny plac zabaw, zaś rodzice i nauczyciele mogą skorzystać z obszernego parkingu.

Inwestycję o wartości ponad 5 mln zł brutto – rok przed umownym terminem - zrealizowała Skanska na zlecenie Urzędu Dzielnicy Ursus m.st. Warszawy.

 

 

Dzięki prostym rozwiązaniom wypracowanym przez Skanska na etapie projektowania udało się stworzyć obiekt, w którym elementy funkcjonalne tworzą estetykę budynku przedszkola.

Przedszkole wyróżnia niezwykle bajkowy wystrój. Magiczny nastrój już od wejścia tworzą kolorowe konstrukcyjne słupy podpierające daszek wejściowy. Wnętrze budynku to przestronny hol doświetlony z obu stron obszernymi witrynami z oryginalną poczekalnią w kształcie pnia drzewa. Pod sufitem zawiesiliśmy na różnych wysokościach akustyczne wyspy w kształcie chmurek, zaś na piętro poprowadziliśmy szerokie schody z barierami imitującymi wysoką trawę – wymienia Karolina Rutkowska, kierownik robót, Skanska. - Konstrukcję budynku stanowią ściany nośne murowane z trzpieniami i stropami żelbetowymi, posadowione na żelbetowych ławach fundamentowych, co bezpośrednio przekłada się na trwałość i wysoką jakość konstrukcji.

Wiadomo, że najwięcej ciepła ucieka przez ściany, dlatego powinny być one dostatecznie ciepłe. W tym celu fasadę wykonano w większości w systemie BSO – to bezspoinowy system ocieplania, który znacznie zmniejszy koszty ogrzewania budynku podczas użytkowania. Ponieważ to obiekt dla dzieci, dlatego fasadę spółka wzbogaciła o kolorowe elementy okładziny HPL.

 

 

Inwestycja w liczbach

Powierzchnia całkowita budynku: 1740 m²

Powierzchnia netto budynku: 1465 m²

Powierzchnia placu zabaw: 244 m²

Powierzchnia zieleni urządzonej: 605 m²

Powierzchnia placu manewrowego wraz z miejscami parkingowymi i chodnikami: 1195 m²

Kubatura brutto budynku: 7870 m³

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube