Dworzec w Skarżysku-Kamiennej po przebudowie

17.08.2021

Komfortowy, bezpieczny, poddany renowacji z poszanowaniem dla jego historii, a jednocześnie nowoczesny, z elegancką przestrzenią obsługi podróżnych oraz nowym parkingiem – od 16 sierpnia 2021 r. podróżni mogą korzystać ze zmodernizowanego dworca w Skarżysku-Kamiennej.

 

Przebudowa dworca w Skarżysku-Kamiennej rozpoczęła się w połowie 2019 roku i została wykonana w ramach Programu Inwestycji Dworcowych na lata 2016-2023 z dofinansowaniem ze środków unijnych z Programu Operacyjnego Polska Wschodnia oraz budżetu państwa. Inwestycja pochłonęła blisko 32 mln zł brutto. Po remoncie budynek dworca z 1885 roku odzyskał estetyczny wygląd i spełnia współczesne standardy obsługi podróżnych.

 

Dworzec w Skarżysku-Kamiennej

Dworzec w Skarżysku-Kamiennej po przebudowie

 

Renowacji poddano elewację budynku. Odtworzono kamienny cokół, a także oczyszczono i zakonserwowano okładzinę z piaskowca sięgającą do wysokości pierwszego piętra. Dawny blask odzyskała kolumnada przed głównym wejściem do holu dworca, a także balustrady na wysokości pierwszego piętra. Na wzór historycznych wykonano tynki na elewacji wyższych kondygnacji, a także detale takie jak gzymsy czy boniowania na narożnych pilastrach. Nie bez znaczenia dla estetyki budynku było odtworzenie na wzór historycznej stolarki okiennej i drzwiowej oraz nadanie im jednolitego koloru. Całość uzyskanego w ten sposób efektu estetycznego podkreślono nową iluminacją. Na elewacji dworca uwagę zwracają również nowe podświetlane napisy „Dworzec Kolejowy” i „Skarżysko-Kamienna” oraz zegar tuż nad wejściem głównym do budynku od strony miasta.

 

Dworzec w Skarżysku-Kamiennej

 

Renowację przeszło również wnętrze budynku. Uwagę zwraca reprezentacyjny hol dworca połączony z poczekalnią. Okładziny ścienne wykonano z wapienia, witryny lokali komercyjnych przeszklono, a na posadzkach położono szare granitowe płyty. Całość aranżacji uzupełnia nowoczesne oświetlenie, a także ergonomiczne ławki. Zamontowane zostały nowoczesne elektroniczne tablice przyjazdów i odjazdów pociągów, a także dotykowe tablice z planem dworca. W sąsiedztwie holu zlokalizowano kasy biletowe, toalety, tzw. cichą poczekalnię oraz lokale komercyjne na wynajem. W zachodnim skrzydle budynku wykonano schody oraz windę, która umożliwi po zakończeniu przez PKP Polskie Linie Kolejowe SA przebudowy peronów wejście z tunelu bezpośrednio do holu dworca. Na pozostałych kondygnacjach budynku znajdą się przestrzenie biurowe oraz Izba Tradycji Kolejowej.

 

Zobacz:

Dworzec autobusowy w Kielcach. ZDJĘCIA po remoncie

Nowa siedziba Świętokrzyskiej Izby Lekarskiej

 

Po przebudowie dworzec w Skarżysku-Kamiennej jest bardziej przyjazny dla osób o ograniczonej sprawności ruchowej. W budynku zamontowano trzy nowe windy oraz drzwi automatyczne. W posadzce przestrzeni ogólnodostępnych oraz parkingu ułożono specjalne ścieżki prowadzące. Nowością jest pochylnia w pobliżu wejścia głównego od strony miasta, oznaczenia w alfabecie Braille’a, a także plany dotykowe dworca oraz obniżone okienka kasowe ułatwiające obsługę podróżnych poruszających się na wózkach.

 

W budynku zamontowano nowoczesne systemy monitoringu, kontroli dostępu, sygnalizacji włamania i napadu oraz przeciwpożarowe. Wprowadzono również rozwiązania przyjazne środowisku takie jak: energooszczędne oświetlenie czy nową stolarkę okienną i drzwiową o niskim współczynniku przenikania ciepła. Nowością jest montaż systemu odzysku wody deszczowej. Jest ona gromadzona w specjalnym podziemnym zbiorniku i po przefiltrowaniu wykorzystywana do spłukiwania toalet.
W celu optymalizacji zużycia energii elektrycznej, cieplnej oraz wody zamontowano również system BMS (Building Management System) sterujący pracą instalacji i urządzeń na terenie obiektu. Ciekawostką na tym dworcu są budki lęgowe dla ptaków.



Nowym elementem kompleksu dworcowego jest parking przy ulicy Towarowej, którego budowa była możliwa dzięki wyburzeniu znajdujących się tam magazynów oraz rozebraniu nieużywanych torów kolejowych. Zaprojektowano na nim 120 miejsc postojowych, w tym dla osób z ograniczoną możliwością poruszania. Jest też dwustanowiskowa stacja ładowania samochodów elektrycznych.


W pobliżu parkingu wybudowano wiatę rowerową, po jego północnej stronie ścieżkę rowerową, a od strony południowej chodnik. Na nowo zaaranżowano tereny zieleni. Posadzono 9 drzew, 2864 krzewów, a także wytyczono trawniki o łącznej powierzchni prawie 6000 m kw.

 

PKP S.A.

 

Polecamy: Produkty budowlane

www.facebook.com

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube

Profil linked.in

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.