Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

XI warsztaty Projektowanie jako gra zespołowa

03.01.2019

5 listopada 2018 r. odbyła się XI edycja warsztatów z cyklu „Projektowanie jako gra zespołowa”, organizowanych wspólnie przez Wielkopolską Okręgową Izbę Inżynierów Budownictwa i Wielkopolską Okręgową Izbę Architektów RP.

Prezentowanym obiektem byt biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu autorstwa pracowni architektonicznej Ultra Architects oraz współpracujących zespołów branżowych, wyróżniony przez Prezydenta Miasta Poznania nagrodą im. Jana Baptysty Quadro za najlepszą realizację architektoniczną 2016 r. Biurowiec zdobył także Nagrodę Roku SARP 2017 w kategorii Najlepszy obiekt zrealizowany ze środków publicznych oraz Nagrodą Główną w konkursie Eurobuild Awards in Architecture 2018 w kategorii Biurowiec roku. Znalazł się również w gronie budynków nominowanych do Architektonicznej Nagrody Unii Europejskiej im. Miesa van der Rohe.

Spotkanie otworzyli inż. Jerzy Stroński, przewodniczący WOIIB, i arch. Katarzyna Weiss z Okręgowej Rady WOIA. Następnie arch. Marcin Kościuch, który wraz z nieobecnym arch. Tomaszem Osięgłowskim jest współautorem projektu i współkierującym pracownią architektoniczną Ultra Architects Sp. z o.o., rozpoczął prezentację obiektu.

Koncepcja biurowca powstała w bardzo krótkim czasie. Całość zrealizowano w systemie „zaprojektuj i wybuduj”. Wykonawcą była hiszpańska firma Aldesa Polska. Biurowiec, którego inwestorem jest spółka miejska, stanowi uzupełnienie jednego z kwartałów zabudowy śródmiejskiej w ścisłym centrum Poznania. Zgodnie z opisem autorów architektury, od strony ulicy Za Bramką: „...elewacje tworzą spokojną, współczesną kompozycję, wpisującą się w miejską pierzeję. Piętra, podobnie jak w sąsiednich kamienicach, rozdzielone są gzymsami, ściany zaś - artykułowane rytmicznie powtarzającymi się, pionowymi oknami. Przy dość wąskich uliczkach w tej części miasta, wysokie przeszklenia pozwalają wpuścić do środka jak najwięcej światła słonecznego" (http:// ultra-architects.pl/2014/biurowiec-przy-ulicy- -za-bramka/). Od strony wnętrza kwartału wzajemnie cofnięte kondygnacje tworzą tarasy wyłożone drewnem, na których, tak jak i na dachu, nasadzono zieleń.

Na poziomie parteru ulokowane zostały restauracje oraz garaż. W części podziemnej usytuowano kolejne trzy poziomy garażu.

 

Fot. Dawid Majewski/Ultra Architects

 

Lokalizacja głębokiego wykopu pod wielopoziomowy garaż wymagała szczegółowej oceny oddziaływania na sąsiednie budynki. Praktycznie dotyczyło to wszystkich istniejących domów w kwartale najbliższych ulic. Wykonano liczne ekspertyzy, orzeczenia i opinie techniczne oraz prowadzono stałe monitorowanie sąsiednich budynków. Opowiadał o tym autor projektu konstrukcji inż. Jerzy Kolbusz z Biura Inżynierskiego Bartels Polska. Posadowienie budynku na iłach ekspansywnych wymagało szczególnego zabezpieczenia podłoża przed wyparciem i pęcznieniem. Na dnie wykopu zastosowano stabilizację chemiczną iłów przez wymianę kationową. Innym problemem było zabezpieczenie się przed wyporem wody gruntowej. Ponieważ na podstawie badań podłoża stwierdzono, że prawdopodobieństwo pojawienia się wód bezpośrednio pod płytą fundamentową jest znikome, co nie oznacza, że zerowe, zdecydowano o zastosowaniu środków adekwatnych do zagrożenia. Zrezygnowano z kotwienia płyty fundamentowej palami, a wykonano zabezpieczenie w postaci rur, których wlot umieszczony jest w gruncie poniżej płyty fundamentowej. Umożliwiają one monitorowanie ciśnienia wody gruntowej i ewentualne usunięcie jej nadmiaru z poziomu garażu.

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube