Centrum Chopinowskie

21.05.2009

W Warszawie na Powiślu trwają końcowe prace przy budowie Centrum Chopinowskiego, przyszłej siedziby Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina, a także m.in. Towarzystwa im. Fryderyka Chopina, Międzynarodowej Federacji Towarzystw Chopinowskich, Polskiej Rady Muzycznej, Fundacji Wydania Narodowego Dzieł Wszystkich Fryderyka Chopina.

Centrum Chopina powinno rozpocząć działalność w końcu 2009 r., gdyż na początku 2010 r. będziemy świętować 200-lecie urodzin największego polskiego kompozytora.
Bryła budynku jest dwuczęściowa i harmonizuje z sąsiadującym pałacem Ostrogskich, pobliskimi kamienicami i Akademią Muzyczną. Budynek powstał na miejscu XIX-wiecznej kamienicy, która musiała być rozebrana ze względu na zły stan techniczny. Dolna część Centrum Chopinowskiego jest współczesną repliką tej starej kamienicy.
 
Wizualizacja: Stelmach i Partnerzy Sp. z o.o.
 
 
Na poziomie -2 umieszczono pomieszczenia techniczne oraz zaplecze gastronomiczne. Na poziomie -1 zaplanowano m.in. magazyny biblioteki i fonoteki. Poziom +2 przeznaczono na czytelnię oraz biura dla pracowników biblioteki. Poziomy: -1, 0 i +1 tworzą wielopoziomową przestrzeń częściowo połączoną schodami i hallem. Stropy hallu od strony ulicy Ordynackiej zaprojektowano jako częściowo transparentne, zabudowując otwarte niegdyś podwórko. Podkreśla to górne oświetlenie i  cofnięcie kondygnacji od istniejącego muru.
Wyższa część budynku, od trzeciego do siódmego piętra, ma ramową strukturę w jednej trzeciej transparentną (szkło w stalowych ramach). Te wyższe kondygnacje będą mieścić biura. Obie części budynku łączy trzon komunikacyjno-instalacyjny. Ze względu na oświetlenie światłem słonecznym i piękny widok z okien budynek jest bardziej otwarty, transparentny na południe i wschód.
 
 
Z inż. Radosławem Kowalewskim – kierownikiem kontraktu z ramienia inwestora – rozmawia Krystyna Wiśniewska
− Budowa Centrum Chopinowskiego rozpoczęła się w roku 2007, m.in. od rozebrania muru oporowego biegnącego wzdłuż skarpy. Czy to właśnie wtedy pojawiły się nieoczekiwane problemy hydrogeologiczne, nieznane na etapie projektowania, i czy właśnie one spowodowały, iż w pewnym momencie mówiło się, że planowany termin ukończenia budowy jest poważnie zagrożony?
− Mur oporowy okazał się częścią zewnętrznej ściany dawnego budynku. Nieuzasadnione na szczęście okazały się także obawy mieszkańców sąsiednich kamienic, że budowa zagrozi bezpieczeństwu ich domów. Nie potwierdziły tego ekspertyzy i opinie dwóch profesorów − Lecha Wysokińskiego z Instytutu Techniki Budowlanej oraz Kazimierza Szulborskiego z Politechniki Warszawskiej.
Przylegająca do Centrum kamienica miała bardzo płytkie fundamenty i aby je wzmocnić, wykonano palowanie.
Największe trudności pojawiły się jednak, gdy okazało się, że pod działką płyną z wyżej położonych terenów w kierunku Wisły podziemne strumienie. Na etapie wstępnych badań geologiczno-inżynierskich nie było możliwe ich pełne rozpoznanie. W celu kontroli wód podziemnych wydrążono studnie (piezometry), a odpowiedni monitoring prowadzono przez cały czas realizacji stanu surowego budynku. Wykonano drenaż, który dobrze funkcjonuje.
− Konserwatorzy zabytków stawiali projektantom Centrum duże wymagania.
− Układ urbanistyczny ulicy Tamka, przy której powstaje Centrum, jest wpisany do rejestru zabytków. Budowa objęta była ponadto nadzorem archeologicznym, ale nie znaleziono żadnych cennych historycznie przedmiotów.
− A czy budowa w centrum miasta, przy dość wąskiej i ruchliwej ulicy stwarzała poważniejsze problemy logistyczne?
− Raczej nie dzięki dobrej organizacji, dla stworzenia zaplecza i wykonania przyłączy inwestor wydzierżawił sąsiednią działkę.
− Jakie prace pozostały jeszcze do wykonania?
– Obecnie wykonywana jest szklana elewacja wyższych pięter budynku. Kończone są instalacje wewnętrzne, które są już prawie gotowe.
− Pana następna budowa to…?
− W Żelazowej Woli, w Brochowie.
 
 
Projekt: Stelmach i Partnerzy Biuro Architektoniczne Sp. z o.o. z Lublina
Inwestor: Narodowy Instytut Fryderyka Chopina; całość inwestycji finansowana z budżetu państwa
Generalny wykonawca: Polimex-Mostostal SA, Zakład Budownictwa Lublin
Kierownik budowy (od 2008 r.): Krzysztof Adamczyk
Powierzchnia całkowita: 2796 m²
Powierzchnia użytkowa: 2077,76 m²
 
2005 r. – rozstrzygnięcie międzynarodowego konkursu SARP na koncepcję architektoniczną Centrum Chopinowskiego oraz podpisanie umowy z firmą projektową
2006 r. – zatwierdzenie projektu budowlanego
2007 r. – rozpoczęcie prac przez generalnego wykonawcę
2008 r. (październik) – uroczystość zawieszenia na budynku wiechy, symbolu zamknięcia stanu surowego
2009 r. (lipiec) – przewidywany termin zakończenia budowy

www.facebook.com

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube

Profil linked.in

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.