Rozbudowa komisariatu policji w Poznaniu

27.09.2016

Firma Alstal podpisała umowę na wykonanie kompleksowego remontu oraz rozbudowę zabytkowego budynku komisariatu policji w centrum Poznania wraz z robotami towarzyszącymi w zakresie zagospodarowania terenu.

5-kondygnacyjny gmach o powierzchni użytkowej przekraczającej 3,65 tys. m² ma zostać oddany do użytku w drugim kwartale 2019 r. Wartość kontraktu wynosi niemal 18 mln zł.

Gmach Komisariatu Policji zlokalizowany przy zachodniej pierzei Alei Marcinkowskiego 31 pierwotnie powstał jako siedziba pruskiego Urzędu Celnego. Budynek wzniesiono w latach 1882–1885 według projektu architekta Heinricha Kocha. Obiekt, powstały w konwencji architektonicznego historyzmu przełomu XIX i XX stulecia, charakteryzuje się spokojną, klasyczną formą. Stylem nawiązuje do wczesnego włoskiego renesansu – na jego elewacji umieszczono m.in. toskańskie kolumny i terakotowe fryzy odzwierciedlające formę arkatury. 4 listopada 2008 r. obiekt został wpisany do rejestru zabytków decyzją Wielkopolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

 

Wizualizacja Komisariatu Policji w Poznaniu – elewacja frontowa (źródło: DEMIURG)

 

Zakres prac budowlanych obejmuje gruntowny remont, przebudowę i rozbudowę istniejącego budynku w zakresie: wymiany stropów, wzmocnienia fundamentów, wymiany okien i drzwi, remontu elewacji, adaptacji poddasza, dobudowy sali konferencyjnej oraz panoramicznego dźwigu osobowego, wykonania sieci strukturalnej kategorii 6A/klasa EA.

W projekcie zaplanowane są również nowe instalacje wewnętrzne: wodno-kanalizacyjne, hydrantowe, centralnego ogrzewania, wentylacji mechanicznej, klimatyzacji, elektryczne, systemu zarządzania i monitorowania sieci LAN, systemu kontroli dostępu (SKD), systemu sygnalizacji pożaru (SAP), systemu sygnalizacji włamania i napadu (SSWiN), monitoringu wizyjnego (CCTV), systemu łączności radiowej (w tym maszt radiowy z antenami). W budynku zostanie wykonany system zasilana rezerwowego w energię elektryczną z montażem agregatu prądotwórczego oraz remont przyłączy instalacyjnych.

Po zakończeniu prac budowlanych 5-kondygnacyjny gmach zyska nową funkcjonalność. Pomieszczenia parteru zostaną podzielone na trzy strefy. Pierwsza z nich obejmie część ogólnodostępną, w tym poczekalnię, recepcję oraz pomieszczenia sanitarne. Druga strefa będzie dostępna dla funkcjonariuszy. Zlokalizowane tu zostaną również pomieszczenia przyjmowania zdarzeń oraz przesłuchań, a także pokoje biurowe. Natomiast trzecia, zajmująca całą północną część parteru, zostanie przearanżowana i przebudowana na potrzeby pomieszczeń dla osób zatrzymanych oraz na sale pomocnicze.

Na poziomie pierwszego i drugiego piętra zostaną zlokalizowane biura dla funkcjonariuszy. Na poddaszu zaadaptowanego strychu będą znajdowały się pokoje biurowe, sale przesłuchań oraz odpraw. W części południowej zlokalizowane zostaną również pomieszczenia monitoringu miejskiego oraz serwerownia. W części piwnicznej gmachu znajdą się sale techniczne, archiwa, szatnie i zespoły sanitarne oraz pomieszczenia magazynowe i pomocnicze.

www.facebook.com

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube

Profil linked.in

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.