Superkomputer CK STOS w Gdańsku

16.12.2020

Superkomputer CK STOS jest częścią projektu obejmującego budowę na terenie kampusu Politechniki Gdańskiej jednego z najnowocześniejszych centrów informatycznych w Europie.

 

Superkomputer CK STOS

 

Superkomputer CK STOS Politechniki Gdańskiej zostanie umiejscowiony w tzw. bunkrze. Serwerownia ma spełniać najwyższe standardy bezpieczeństwa danych i chronić je m.in. przed ogniem, wodą, a nawet polem elektromagnetycznym. Stąd też pomysł architektów, aby – wykorzystując istniejącą, kaskadową rzeźbę terenu – obiekt ukryć częściowo pod ziemią, w głębi działki.

„Bunkier” z superkomputerem powstanie w ramach budowy najnowocześniejszego centrum informatycznego w naszej części Europy – Centrum Kompetencji STOS (Smart and Transdisciplinary knOwledge Services). Superkomputer CK STOS będzie zdolny do wykonywania skomplikowanych obliczeń i symulacji. Inteligentny obiekt oraz jego bezpośrednie otoczenie opakowane będą w funkcjonalną formę architektoniczno-urbanistyczną projektu gdyńskiego biura Arch-Deco.

 

Superkomputer CK STOS

 

Powierzchnia głównego obiektu wyniesie blisko 12 tys. m². Powstaje on na rozległej, otoczonej zielenią działce, u podnóża parku i tzw. Szubienicznej Góry w Gdańsku-Wrzeszczu. W najbliższym sąsiedztwie znajduje się również historyczny Gmach Główny Politechniki Gdańskiej. Oprócz budowy samego centrum, inwestycja obejmie też zagospodarowanie pobliskiego terenu, który zamieni się w przestrzeń publiczną.

Na parterze budynku zaprojektowano serwerownię wraz z „bunkrem”, a także hol, portiernię, showroom oraz pomieszczenia biurowe. Na 1. piętrze powstaną biura z salą konferencyjną oraz zapleczem socjalnym i pomieszczenia techniczne. Na poziomie +2 i +3 znajdą się m. in. biura, wentylatornia oraz urządzenia chłodnicze i część techniczna obsługująca serwerownie. Budynek będzie posiadał dwie kondygnacje podziemne, przeznaczone na parkingi oraz pomieszczenia techniczne i magazynowe. Obiekt będzie wyposażony w system automatyki budynkowej oraz monitoringu środowiskowego, a także system chłodzenia technologicznego wraz z instalacją odzysku ciepła.

– Ze względu na wymagania techniczne i potrzebę podziału funkcjonalnego budynku, jego bryła została rozczłonowana na trzy wizualnie oraz funkcjonalnie zróżnicowane części. Podziemna, w celu zapewnienia maksymalnej ochrony danych, mieścić będzie część serwerowni z bunkrem. Na niej osadzone zostały dwie bryły – dydaktyczna oraz operacyjna. Kluczowe było też zaplanowanie przebiegu osi kompozycyjnej przez działkę. Dlatego części A i B ulokowaliśmy po obu jej stronach, zachowując w ten sposób widok na Gmach Główny PG – opowiada Zbigniew Reszka, architekt i prezes biura Arch-Deco.

 

Superkomputer CK STOS

 

Dla podkreślenia wrażenia niedostępności bryły operacyjno-technicznej, zostanie ona częściowo wbita w zbocze i pokryta blachą tytanowo-cynkową w kolorze antracytu. Z kolei druga część obiektu to przestrzeń biurowo-dydaktyczna, o zdecydowanie lżejszym i bardziej otwartym charakterze. Jej fasada będzie utrzymana w kolorze srebrnym. Będzie tu główne wejście do centrum.

Ogromną zaletą terenu, gdzie powstaje CK STOS, jest sąsiedztwo historycznego budynku Gmachu Głównego Politechniki Gdańskiej. To kluczowy i najbardziej prestiżowy elementu kampusu uczelni. Bryły centrum nie mają jednak z historyczną zabudową konkurować, a raczej ją uzupełniać. Świadczy o tym nie tylko ich kształt i umiejscowienie, ale również wykorzystanie materiałów nawiązujących do tych, użytych w budynku gmachu głównego: cegły, blachy cynkowo-tytanowej czy kamienia.

 

Superkomputer CK STOS

Fot. Rafał Malko

 

Wokół STOS powstanie rekreacyjno-dydaktyczna przestrzeń publiczna z parkiem na wzgórzu widokowym. Jej punktem centralnym będą schody terenowe, podkreślające główną oś widokową. Wspólnie z inwestorem zdecydowano o maksymalnym zachowaniu istniejącego drzewostanu, aby chronić i eksponować dziedzictwo starej linii zieleni.

CK STOS to największa realizowana obecnie inwestycja infrastrukturalna w Gdańsku. Jej budowa ma się zakończyć się w I połowie 2022 r. Koszt budowy to 155,7 mln zł, z czego 90,1 mln stanowi unijne dofinansowanie w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Natomiast całkowity koszt realizacji obiektu wynosi ponad 200 mln zł. Generalnym wykonawcą jest spółka NDI.

 

Wizualizacje: Pote Graphics

 

Czytaj także: Znaczenie chłodzenia w obsłudze systemów wentylacji i klimatyzacji w centrach przetwarzania danych

Powstanie Centrum Przetwarzania Danych T-Mobile Polska

Systemy zasilania rezerwowego

 

www.facebook.com

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube

Profil linked.in

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.