Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Rewitalizacja Placu Wolności w Świnoujściu

09.07.2013

Plac Wolności w Świnoujściu – najważniejsza przestrzeń publiczna w mieście, jeszcze do niedawna mógł nie zachwycać przemyślaną, estetyczną kompozycją. Obecnie, to reprezentacyjne miejsce właśnie zyskało zupełnie nową jakość.

Trwający kilka miesięcy proces projektowo-budowlany zaowocował nie tylko oryginalną realizacją. Projektantom udało się wykreować przestrzeń sprzyjającą integracji zarówno mieszkańców, jak i turystów. Oryginalnym pomysłem było wykorzystanie do wykonania nawierzchni placu białego betonu. Struktura płyt oraz ich kolorystyka miała nawiązywać do barwy i delikatnej faktury nadmorskiego piasku.

 

Poszukując do realizacji tego projektu projektu płyt z białego betonu, zdecydowaliśmy się na produkty z linii Libet STAMPO. Ponad 200 tafli, z ręcznie odlewanego betonu architektonicznego, o idealnie gładkiej powierzchni i fazowanych krawędziach zabudowano w północno-wschodniej części placu, tworząc wielostopniowy taras wyposażony w leżaki. To zdecydowanie najpopularniejsza część placu, z widokiem na fontannę i zabytkowe kamieniczki – mówi arch. Dawid Kuptz z firmy Libet.

 

Autorzy projektu podkreślając otwarty charakter Świnoujścia, stworzyli przestrzeń śródmiejską, będąc niejako przedłużeniem nadmorskiej promenady. Powstała w ten sposób swego rodzaju strefa relaksu w stylu Spa, z małym centrum widokowym.

 

 

 

 

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube