Jak się zabezpieczyć przed zakażeniem koronawirusem w miejscu pracy? Jakie są obowiązki pracodawcy podczas pandemii?
Koronawirus. Metody diagnozowania zakażenia
- Test reakcji łańcuchowej polimerazy z odwróconą transkrypcją (rRT-PCR) wykonany z wymazu nosowo-gardłowego lub próbki plwociny – wyniki są dostępne od kilku godzin do dwóch dni.
- Analiza przeciwciał z próbki surowicy krwi – wyniki dostępne w ciągu kilku dni.
- Oceny kombinacji objawów, czynników ryzyka oraz wyniku badania tomografii komputerowej klatki piersiowej, wykazującego cechy zapalenia płuc.
Rozprzestrzenianie się choroby
1. Koronawirus SARS-CoV-2 wywołujący chorobę COVID-19 jest przenoszony drogą kropelkową:
a) gdy znajdująca się z pobliżu osoba zarażona kaszle, kicha i wydycha powietrze;
b) przez dotknięcie skażonej powierzchni, a następnie oczu, nosa lub ust (kropelki koronawirusa są cięższe od powietrza, więc szybko opadają na powierzchnie mebli, wyposażenia, podłóg…).
2. Światowa globalizacja i związana z nią migracja ludności ułatwia tworzenie się nowych źródeł zakażenia w miejscach mocno od siebie oddalonych.
Fot. stock.adobe / saravut
Zobacz: COVID-19 – jakie zmiany wprowadziła GDDKiA
Objawy choroby COVID-19
Każdy przypadek COVID-19 ma indywidualny przebieg, lecz w wielu przypadkach można zidentyfikować objawy:
- Często występujące: gorączka, suchy kaszel, zmęczenie.
- Rzadziej występujące: ból mięśni, ból gardła, biegunka, zapalenie spojówek, ból głowy, utrata smaku lub węchu, wysypka skórna lub przebarwienia palców u rąk i stóp.
Koronawirus. Ochrona przed zarażeniem
W celu zniszczenia koronawirusa SARS-CoV-2 zaleca się:
- Mycie dłoni, które powinno trwać co najmniej 20 sekund i odbywać się:
– po każdej wizycie w toalecie,
– przed jedzeniem,
– kiedy dłonie są widocznie zabrudzone,
– po kichnięciu, kaszlu, wysiąkaniu nosa.
- Dezynfekcję dłoni środkiem zawierającym co najmniej 60% alkoholu, gdy woda i mydło są niedostępne.
- Mycie i dezynfekcję elementów wyposażenia (drzwi, klamki, poręcze, wyłączniki, przyciski) dotykanych przez różne osoby.
Aby utrudnić przedostanie się koronawirusa SARS-CoV-2 do organizmu człowieka, wskazane jest:
- Unikanie dotykania oczu, nosa oraz ust przed dokładnym umyciem dłoni.
- Zachowanie dystansu (1,5-2 m) od osób kaszlących lub kichających.
- Zakrywanie ust i nosa podczas kichania lub kaszlu.
- Noszenie maseczek lub przyłbic.
- Stosowanie znaku ostrzegającego przed zagrożeniem.
- Ograniczenie czasu przebywania w dużych skupiskach ludzkich (środki transportu zbiorowego, sklepy, kościoły, przychodnie zdrowia).
- Ograniczenie lub zaniechanie bliskich kontaktów w trakcie powitań (np. podanie dłoni, przytulenie się), kontaktów z innymi ludźmi.
W celu ograniczenia rozprzestrzeniania się koronawirusa SARS-CoV-2 od osób zarażonych należy:
- Zwracać uwagę osobom, które kichają lub kaszlą, aby zakrywały usta i nos.
- Nakłaniać osoby posiadające objawy charakterystyczne dla COVID-19 lub grypy, aby pozostały w domu do ich ustąpienia, nawet jeśli objawy te są mało intensywne.
- Przestrzegać zasad postępowania przyjętych w danym środowisku (kraj, zakład pracy).
Sprawdź: Renegocjacja umowy a COVID-19
Obowiązki pracodawcy wynikające z kodeksu pracy
Art. 2221
§ 1. W razie zatrudniania pracownika w warunkach narażenia na działanie szkodliwych czynników biologicznych pracodawca stosuje wszelkie dostępne środki eliminujące narażenie, a jeżeli jest to niemożliwe – ograniczające stopień tego narażenia, przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki i techniki.
Działania prewencyjne
Zastosować rozwiązania techniczne (T):
- Uniemożliwić lub ograniczyć styczność ze środowiskiem, w którym może się pojawić koronawirus, i osobami zarażonymi, np. przez zastosowanie pracy zdalnej (pracownicy zatrudnieni w biurach), stosowanie sprzętu elektronicznego (prowadzenie szkoleń).
- Stosować ekrany oddzielające poszczególne osoby.
- Zapewnić możliwość korzystania ze środków czystości i dezynfekcyjnych (zwłaszcza w toaletach, jadalniach, szatniach).
- Zapewnić warunki bezpiecznego zbierania, przechowywania oraz usuwania odpadów, z zastosowaniem bezpiecznych i oznakowanych pojemników.
- Umożliwić obowiązkową dezynfekcję rąk przy bramie wejściowej.
- Wprowadzić pomiar temperatury osób wchodzących na teren (zakładu, budowy).
- Zapewnić maty dezynfekujące przy głównych wejściach do budynków.
- Wprowadzić zasadę korzystania z własnych lub jednorazowych sztućców i naczyń.
- Zapewnić możliwość hermetycznego przechowywania pożywienia.
Zastosować rozwiązania organizacyjne (O):
- Prowadzić prace (np. budowlane) w małych grupach, o stałym składzie, w oddzielnych pomieszczeniach.
- Ustalić czas rozpoczynania i kończenia pracy o różnych godzinach, co zmniejszy liczbę osób jednocześnie się przebierających w pomieszczeniu szatni.
- Ustalić przerwy na spożycie posiłków o różnych godzinach, co ograniczy liczbę osób jednocześnie spożywających posiłek w pomieszczeniu jadalni.
- Wyznaczyć osoby, których zadaniem jest kontaktowanie się z osobami spoza zakładu (np. dostawcami towaru, kurierami).
- Ograniczyć liczbę bram wjazdowych na teren (zakładu, budowy) do jednej.
Wprowadzić rozwiązania ludzkie (L):
- Wyposażyć w środki ochrony indywidualnej (maseczki, rękawice, przyłbice).
- Zapoznać z instrukcjami eksploatacji, konserwacji i magazynowania stosowanych środków ochrony indywidualnej.
- Wprowadzić możliwość skorzystania z pomocy psychologicznej.
- Informować o badaniach lekarskich, z których można skorzystać po ustaniu pandemii.
- Informować o liczbie osób zatrudnionych w zakładzie, które uległy zarażeniu koronawirusem SARS-CoV-2.
- Poinformować właściwego inspektora sanitarnego o zaistniałych przypadkach zarażenia koronawirusem SARS-CoV-2.
- Zapewnić osobom, które miały kontakt z osobą zarażoną, możliwość przeprowadzenia testu na obecność koronawirusa SARS-CoV-2 w organizmie.
Czytaj: Prawo zamówień publicznych: COVID-19 a zmiana umowy
Art. 226. Pracodawca:
1. ocenia i dokumentuje ryzyko zawodowe związane z wykonywaną pracą oraz stosuje niezbędne środki profilaktyczne zmniejszające ryzyko;
2. informuje pracowników o ryzyku zawodowym, które wiąże się z wykonywaną pracą, oraz o zasadach ochrony przed zagrożeniami.
Koronawirus w pracy. Działania prewencyjne:
- Dokonać aktualizacji oceny ryzyka zawodowego z uwzględnieniem oddziaływania:
- czynnika biologicznego (korona- wirus SARS-CoV-2), który może wywołać chorobę COVID-19,
- czynników chemicznych wykorzystywanych do dezynfekcji rąk i powierzchni elementów wyposażenia,
- czynników uciążliwych polegających na konieczności stosowania środków ochrony indywidualnej (maseczki, przyłbice),
- czynników psychospołecznych polegających na powstaniu psychozy zarażenia się wirusem, ograniczenia spotkań, wprowadzenia restrykcyjnych zasad postępowania.
- Zapoznać osoby zatrudnione w zakładzie ze zmianami wprowadzonymi w ocenie ryzyka zawodowego na zajmowanym przez nie stanowisku pracy.
Art. 227
§ 1. Pracodawca jest obowiązany stosować środki zapobiegające chorobom zawodowym i innym chorobom związanym z wykonywaną pracą, w szczególności:
1) utrzymywać w stanie stałej sprawności urządzenia ograniczające lub eliminujące szkodliwe dla zdrowia czynniki środowiska pracy oraz urządzenia służące do pomiarów tych czynników.
Działania prewencyjne:
- Zapewnić cykliczną dezynfekcję elementów wyposażenia (klamki, poręcze) przez wyznaczone osoby.
- Zapewnić cykliczne wietrzenie pomieszczeń.
- Zapewnić podciśnienie w pomieszczeniach pracy w stosunku do bezpośredniego otoczenia.
- Wprowadzić zasadę dokonywania pomiaru temperatury osób wchodzących na teren (zakładu, budowy).
- Zorganizować pomieszczenia do izolacji w sytuacji podejrzenia zakażenia (z dodatkowym zapasem środków ochrony indywidualnej i środków dezynfekujących).
Art. 233. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom odpowiednie urządzenia higieniczno-sanitarne oraz dostarczyć niezbędne środki higieny osobistej.
Działania prewencyjne:
- Zapewnić stały dostęp do bieżącej wody i mydła umożliwiający umycie rąk.
- Zapewnić możliwość korzystania ze środków dezynfekcyjnych.
- Wydzielić osobne toalety osobom spoza zakładu (dostawcy, kurierzy).
Art. 236. Pracodawca jest obowiązany systematycznie analizować przyczyny wypadków przy pracy, chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami środowiska pracy i na podstawie wyników tych analiz stosować właściwe środki zapobiegawcze.
Działania prewencyjne:
- Dokonać analizy okoliczności, w jakich doszło do zarażenia osoby zatrudnionej w zakładzie koronawirusem SARS-CoV-2.
- Ustalić wykaz osób, które kontaktowały się z osobą zarażoną.
- Ustalić środki zapobiegawcze kolejnemu zarażeniu koronawirusem SARS-CoV-2 i rozprzestrzenianiu się zarażenia na terenie zakładu.
Art. 2374
§ 1. Pracodawca jest obowiązany zaznajamiać pracowników z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy dotyczącymi wykonywanych przez nich prac.
§ 2. Pracodawca jest obowiązany wydawać szczegółowe instrukcje i wskazówki dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach pracy.
Działania prewencyjne:
- Dokonać aktualizacji programów szkoleń w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy (wstępnych ogólnych i wstępnych stanowiskowych oraz okresowych) z uwzględnieniem możliwości zarażenia się koronawirusem SARS-CoV-2.
- Zapoznać osoby zatrudnione w zakładzie z:
- możliwością zarażenia się koronawirusem SARS-CoV-2,
- objawami zarażenia się koronawirusem SARS-CoV-2,
- sposobami postępowania w przypadku zarażenia się koronawirusem SAR- S-CoV-2 (ogólnymi i zakładowymi),
- przyjętymi w zakładzie metodami i środkami zabezpieczającymi przed możliwością zarażenia się koronawirusem SARS-CoV-2.
- Opracować i wydać szczegółowe instrukcje, np.:
- zakładania i zdejmowania środków ochrony indywidualnej wydanych pracownikom (maseczki, rękawice, przyłbice),
- zasad prowadzenia dezynfekcji,
- postępowania z odpadami skażonymi,
- korzystania z przestrzeni wspólnych (podczas przejazdów, przebierania się, spożywania posiłków).
- Zapewnić kontrole w zakresie przestrzegania zaleceń epidemiologicznych i zakładowych.
Art. 2376
§ 1. Pracodawca jest obowiązany dostarczyć pracownikowi nieodpłatnie środki ochrony indywidualnej zabezpieczające przed działaniem niebezpiecznych i szkodliwych dla zdrowia czynników występujących w środowisku pracy oraz informować go o sposobach posługiwania się tymi środkami.
§3 . Pracodawca jest obowiązany dostarczyć pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które spełniają wymagania dotyczące oceny zgodności określone w odrębnych przepisach.
Działania prewencyjne:
- Wyposażyć w środki ochrony indywidualnej (maseczki, rękawice, przyłbice).
- Zapoznać z instrukcjami eksploatacji, konserwacji i magazynowania stosowanych środków ochrony indywidualnej.
Art. 2377
§ 1. Pracodawca jest obowiązany dostarczyć pracownikowi nieodpłatnie odzież i obuwie robocze spełniające wymagania określone w Polskich Normach:
2) ze względu na wymagania technologiczne, sanitarne lub bezpieczeństwa i higieny pracy.
Działania prewencyjne:
- Wyposażyć w odzież i obuwie robocze.
- Zapewnić pranie i dezynfekcję odzieży i obuwia roboczego.
Art. 2378
§ 1. Pracodawca ustala rodzaje środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego, których stosowanie na określonych stanowiskach jest niezbędne, oraz przewidywane okresy użytkowania odzieży i obuwia roboczego.
Działania prewencyjne:
- Opracować tabele norm przydziału odzieży i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej.
- Dokonać aktualizacji istniejących norm przydziału odzieży i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej z uwzględnieniem możliwości zarażenia się koronawirusem SARS-CoV-2.
Art. 23710
§ 1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić, aby środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwie robocze, które w wyniku stosowania w procesie pracy uległy skażeniu środkami chemicznymi lub promieniotwórczymi albo materiałami biologicznie zakaźnymi, były przechowywane wyłącznie w miejscu przez niego wyznaczonym.
Działania prewencyjne:
- Wyznaczyć miejsce przechowywania odzieży i obuwia roboczego skażonego koronawirusem SARS-CoV-2.
- Zapewnić możliwość utylizacji odzieży i obuwia roboczego skażonego koronawirusem SARS-CoV-2.
- Wyznaczyć osoby odpowiedzialne za wycofanie z użytkowania odzieży i obuwia roboczego skażonego koronawirusem SARS-CoV-2.
Art. 23711a
§ 1. Pracodawca konsultuje z pracownikami lub ich przedstawicielami wszystkie działania związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, w szczególności dotyczące:
1) zmian w organizacji pracy i wyposażeniu stanowisk pracy, wprowadzania nowych procesów technologicznych oraz substancji chemicznych i ich mieszanin, jeżeli mogą one stwarzać zagrożenie dla zdrowia lub życia pracowników;
2) oceny ryzyka zawodowego występującego przy wykonywaniu określonych prac oraz informowania pracowników o tym ryzyku;
4) przydzielania pracownikom środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego;
5) szkolenia pracowników w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy.
§ 2. Pracownicy lub ich przedstawiciele mogą przedstawiać pracodawcy wnioski w sprawie eliminacji lub ograniczenia zagrożeń zawodowych.
§ 3. Pracodawca zapewnia odpowiednie warunki do przeprowadzania konsultacji, a zwłaszcza zapewnia, aby odbywały się w godzinach pracy. Za czas nieprzepracowany w związku z udziałem w konsultacjach pracownicy lub ich przedstawiciele zachowują prawo do wynagrodzenia.
Działania prewencyjne:
- Wyłonić z grona pracowników osoby cieszące się zaufaniem załogi, które będą:
- uczestniczyły w opracowywaniu ocen ryzyka zawodowego,
- członkami zespołu ustalającego okoliczności i przyczyny wypadków przy pracy,
- przekazywały informacje pomiędzy pracodawcą a załogą.
- Zorganizować forum internetowe, na którym pracownicy mogą wyrażać swoje obawy, zadawać pytania, a także zachęcać pracowników do udzielania sobie wzajemnego wsparcia, np. przez kontakty telefoniczne lub w mediach społecznościowych.
Art. 283
§ 1. Kto, będąc odpowiedzialnym za stan bezpieczeństwa i higieny pracy albo kierując pracownikami lub innymi osobami fizycznymi, nie przestrzega przepisów lub zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, podlega karze grzywny od 1000 zł do 30 000 zł.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto:
4) wbrew obowiązkowi dostarcza pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które nie spełniają wymagań dotyczących oceny zgodności.
Art. 304
§ 1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić bezpieczne i higieniczne warunki pracy, o których mowa w art. 207 § 2, osobom fizycznym wykonującym pracę na innej podstawie niż stosunek pracy w zakładzie pracy lub w miejscu wyznaczonym przez pracodawcę, a także osobom prowadzącym w zakładzie pracy lub w miejscu wyznaczonym przez pracodawcę na własny rachunek działalność gospodarczą.
§ 3. Obowiązki określone w art. 207 § 2 stosuje się odpowiednio do przedsiębiorców niebędących pracodawcami, organizujących pracę wykonywaną przez osoby fizyczne:
1) na innej podstawie niż stosunek pracy;
2) prowadzące na własny rachunek działalność gospodarczą.
§ 4. W razie prowadzenia prac w miejscu, do którego mają dostęp osoby niebiorące udziału w procesie pracy, pracodawca jest obowiązany zastosować środki niezbędne do zapewnienia ochrony życia i zdrowia tym osobom.
Praca w czasie epidemii koronawirusa. Podsumowanie
Środki masowego przekazu każdego dnia zasypują nas informacjami o liczbie osób zarażonych koronawirusem SARS-CoV-2. Warto więc podjąć zdecydowane działania, by nie być jedną z nich. A jak jest w rzeczywistości?
Moje doświadczenia dotyczące działań profilaktycznych wyniesione z kilku małych firm budowlanych na północnym Mazowszu nie są pocieszające. Porównanie wymienionych działań prewencyjnych, jakie powinny być wdrożone, z tymi, które na tym obszarze zostały wprowadzone, nie przedstawia się zbyt optymistycznie. W nielicznych zakładach są stosowane maski lub przyłbice chroniące układ oddechowy, rękawice lateksowe i płyny do dezynfekcji oraz zachowywane odstępy między pracownikami w czasie ich pracy, spożywania posiłków, dojazdów do pracy. Większość właścicieli tych firm zakupiła kilka masek i płyn do dezynfekcji rąk na początku rozprzestrzeniania się pandemii, ale pracownicy nadal witają i żegnają się ze sobą, podając dłoń, wspólnie dojeżdżają do pracy bez zakrywania ust, pracują w bezpośrednim sąsiedztwie, spotykają się przy spożywaniu posiłków i na wspólnym paleniu papierosów. Jak widać, można traktować pandemię koronawirusa SARS-CoV-2 mniej lub bardziej poważnie.
Obowiązujące przepisy
- Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz.U. z 2020 r. poz. 1320).
- Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 ze zmianami oraz z 2011 r. Nr 173, poz. 1034).
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki (Dz.U. Nr 81, poz. 716 ze zmianami z 2008 r. Nr 48, poz. 288).
Janusz Bednarczyk
specjalista bezpieczeństwa i higieny pracy
Mazowiecka OIIB
Wyszukaj: Produkty budowlane