Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Nowy ośrodek szkoleniowy Okręgowej Izby Lekarskiej w Gdańsku

01.07.2020

W gdańskiej dzielnicy Aniołki powstanie kompleks naukowo-szkoleniowy dla lekarzy. Wybrano już koncepcję architektoniczną obiektu. Budżet inwestycji wynosi około 20 milionów złotych. Otwarcie ośrodka zaplanowano na 2023 rok.

 

Ośrodek Naukowo-Szkoleniowy OIL w Gdańsku zrealizowany zostanie u zbiegu ulic Dębinki, Orzeszkowej i Śniadeckich. Konkurs na projekt obiektu wygrała pracownia Toprojekt z Rybnika. Styl budynków będzie nawiązywał do tradycyjnego budownictwa w tej okolicy. Zaprojektowano dwa pawilony o prostych kształtach z okładziną z płaskiej dachówki ceramicznej i cegły. Główna bryła będzie wolno stojącym, osiowym i symetrycznym obiektem zatopionym w zieleni parkowej. W środku znajdzie się sala na trzysta osób, biblioteka i część noclegowa i gastronomiczna. W mniejszym budynku zaplanowano strefę fitness. Pawilony połączone zostaną w części podziemnej pomieszczeniem kręgielni. Dzięki temu mieszkańcy hotelu dostaną się do fitness bez wychodzenia na zewnątrz.

Zobacz też:

 

 

 

Celem architektów było również stworzenie zróżnicowanej przestrzeni publicznej, która poza spełnianiem potrzeb ośrodka będzie służyć mieszkańcom dzielnicy. Natomiast budynki będą będą tak zaprojektowane, by mogły w przyszłości spełniać funkcje, które aktualnie są niemożliwe do określenia.

 

Część ogrodowa jest bardzo ważna w tym projekcie. Ażurowy mur z cegły, który otacza ceglany pawilonik wydziela ustronny żwirowo-skalny ogród umieszczony w większym ogrodzie – „parku”. W dni powszednie przestrzeń ta wykorzystywana ma być do ćwiczeń na wolnym powietrzu. Możliwe jest również zamknięcie ogrodu skalnego podczas organizacji spotkań plenerowych. Pozostała część działki może pozostać wtedy nadal ogólnodostępna.

 

 

Sam „park” również zaprojektowany został w dwóch strefach dostępności. Od strony otaczających go ulic zieleń ma charakter otuliny oddzielającej budynki i centrum parku od ruchu. Pozostaną stare drzewa i pojawią się nowe. Centrum ma charakter wnętrza otoczonego przez pawilony i ścianę brzóz oddzielającą ośrodek od sąsiednich posesji. Ta część będzie kwietną łąką z wodnym oczkiem pośrodku. Będą się na nią otwierały przeszklenia sal szkoleniowych, taras restauracji i wejście do pawilonu fitness. Od strony głównego budynku do centrum parku będzie można przejść „tunelem” uformowanym przez brzozy i ceglany mur ogrodu skalnego. Z ulicy Dębinki wejście zaprojektowano jako przesmyk pomiędzy pawilonami. 


OIL w Gdańsku
Toprojekt

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube