Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

W Warszawie powstanie biurowiec Witosa Point

02.01.2017

Stołeczna firma Totalbud została generalnym wykonawcą warszawskiego ośmiokondygnacyjnego biurowca Witosa Point zlokalizowanego u zbiegu ulic Idzikowskiego i Sobieskiego.

Inwestorem jest firma Todan Development sp. z o. o. Idzikowskiego Investment s.k.a. Budynek zaprojektowała pracownia 4am Architekci. Powierzchnia zabudowy wyniesie 1273 m². Biurowiec stanie na czterech działkach inwestycyjnych o łącznej powierzchni 2615 m².

Nowy biurowiec na warszawskim Mokotowie będzie miał sześć kondygnacji nadziemnych o łącznej wysokość 21,8 m. Dwukondygnacyjny garaż podziemny pomieści 112 miejsc parkingowych. Budynek jest zaprojektowany jako biurowiec z częścią handlowo-usługową. Zaprojektowano ją na fragmencie dwóch pierwszych kondygnacji nadziemnych. Łączna powierzchnia użytkowa budynku wyniesie 9257 m². Typowa kondygnacja biurowa (3-6) z jej open space'ami została przewidziana dla 140 pracowników.

Obiekt zaprojektowano jako bardzo przyjazny dla jego użytkowników i gości. W tym kontekście warto wspomnieć, iż bezpośrednio z lobby będzie dostęp do pomieszczenia dla matek karmiących oraz do odpoczynku dla kobiet w ciąży. Pomieszczenie zostanie wyposażone w niezbędne urządzenia i meble. Główne wejście do budynku będzie od strony skrzyżowania Alei Wincentego Witosa i ulicy Idzikowskiego.

 

 

Mówi architekt Arkadiusz Wróblewski z pracowni 4am Architekci: Bryła budynku wpisuje się w obrys działki kształtem przypominającym formę żagla. Składa się ona z dwóch kubatur: »cokołowej« oraz »korpusu głównego«. Dzięki nietypowej bryle budynku i płytkim traktom wszystkie powierzchnie biurowe mają duży dostęp do światła dziennego, świeżego powietrza oraz widoku na otaczający, nieprzesłonięty innymi budynkami krajobraz. »Cokół« ma wysokość jednej kondygnacji w północnej strefie oraz wysokość dwóch kondygnacji w strefie południowej i zachodniej. »Korpus« ma wysokości 4-5 kondygnacji i zbudowany jest na planie żagla. Bryła »korpusu«, poczynając od elewacji po stronie zachodniej, ma szerokość ponad 27 m elewacji i zwęża się ku części północno-wschodniej osiągając tam ok. 6 m. W części południowo-wschodniej »korpus« ma charakterystyczne podcięcie od spodu, akcentujące wejście do budynku. W bryle budynku wprowadzono zasadę zróżnicowania materiałowego i kolorystycznego »cokołu« i »korpusu«. Obie części będą kontrastowały względem siebie. Część »cokołowa« będzie w kolorystyce ciemnej, »korpus« natomiast w jasnej (odcienia szarości, aluminium anodowane). Doprecyzowanie ostatecznych, kolorów elewacji nastąpi na etapie projektu wykonawczego.

Realizacja biurowca jest obecnie na etapie robót przy fundamentach. Prace biegną zgodnie z harmonogramem. Budynek zaprojektowano w konstrukcji żelbetowej, wylewanej, płytowo-słupowej z usztywniającymi ścianami klatek schodowych. Termin zakończenia budowy wraz z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie zaplanowano na luty 2018 r.

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube