Gładź wapienna Baumit KlimaGlätte

06.09.2012

Firma Baumit oferuje gładź wapienną KlimaGlätte, która pozwoli uzyskać bardzo gładką powierzchnię. Można ją stosować również w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności, gdzie będzie stanowić ochronę przed grzybami i pleśnią.

Baumit KlimaGlätte jest gotową mieszanką na bazie wapna przeznaczoną do wygładzania powierzchni. Naturalnie białą masę szpachlową można nakładać ręcznie lub maszynowo na ściany wewnątrz budynku. Produkt bazujący na białym wapnie hydratyzowanym i wyselekcjonowanej mączce wapiennej jest łatwy w obróbce i co ważne daje równomierną oraz niezwykle gładką strukturę powierzchni. Gładź wapienną Baumit KlimaGlätte można nakładać na tynki wapienne, jak również – po zachowaniu odpowiednio długiej przerwy technologicznej – na tynki cementowe, cementowo-wapienne oraz beton. Warto podkreślić, że gładź wapienna Baumit KlimaGlätte nadaje ścianom i sufitom naturalnie biały kolor. Co więcej, masa szpachlowa zapewnia ochronę przed grzybami i pleśnią.

 

Podłoże przed wykonaniem gładzi powinno być trwałe, równe, chłonące wodę oraz oczyszczone z luźnych i piaszczących się elementów. Warto pamiętać, by wszystkie fugi, zagłębienia, otwory i nierówności przy ochronnych listwach narożnikowych powinny być wypełnione. Ważne, by nie zwilżać podłoża przed obróbką. W przypadku kładzenia gładzi wapiennej na tynkach wapiennych należy zachować 24-godzinną przerwę technologiczną, a w przypadku niskich temperatur 3-5-dniową. Na tynkach cementowych i cementowo-wapiennych gładź wapienną należy nakładać po minimum 20-dniowej przerwie technologicznej. Z kolei przed nałożeniem gładzi na beton, przerwa technologiczna wynosi 2-3 dni latem oraz 7 dni zimą. Niewątpliwą zaletą w stosunku do innych gładzi jest brak konieczności gruntowania, szczególnie podłoży betonowych przed nakładaniem gładzi wapiennej Baumit KlimaGlätte.

 

Gładź wapienną Baumit KlimaGlätte należy przygotować używając ok. 7-8 litrów czystej wody na każde 20 kg suchej mieszanki. Produkt wsypać do kubła z wodą i odczekać kilka minut aż dobrze nasiąknie, a następnie wymieszać dokładnie odpowiednim mieszalnikiem. Gotowa do użytku gładź powinna mieć kremową konsystencję, pozbawioną grudek. W celu uzyskania optymalnej gęstości można dodawać zarówno wody jak i suchej mieszanki. Warto podkreślić, że aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję masy, należy 2 lub nawet 3 godziny wcześniej wsypać produkt do wody, by dobrze nasiąknął. Przed samą obróbką należy raz jeszcze przemieszać masę. Gładź zaciągać stalową pacą i pozostawić do stwardnienia. Po ostatecznym stwardnieniu pierwszej warstwy, zaciągnąć ponownie drugą wyprowadzając ją na gładko stalową pacą, stosując tym razem materiał o nieco rzadszej konsystencji. Następnie jeszcze raz dokładnie wygładzić powierzchnię podczas wysychania powierzchni. Zalecana grubość warstwy gładzi to 1-3 mm. Optymalna wynosi 2-3 mm grubości.

www.facebook.com

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube

Profil linked.in