XIX-wieczny Browar Mycielskich w Kobylepolu, wpisany do rejestru zabytków, zyska nowe funkcje. Drugi etap Warzelni to efekt wieloletniej i wymagającej współpracy architektów, konstruktorów, projektantów zieleni, biura miejskiego konserwatora zabytków oraz działu przygotowania inwestycji.
Browar Mycielskich przejdzie gruntową renowację, połączoną z adaptacją zabytkowych obiektów do nowych funkcji mieszkalnych i usługowych, a także budową nowego skrzydła północnego.
Kluczowe było zachowanie autentyzmu miejsca – z jego historycznymi sklepieniami kolebkowymi, kadziami warzelnymi, stalowymi podporami i ceglanymi ścianami. Dzięki wielokrotnym odkrywkom, zmianom konstrukcyjnym i negocjacjom z miejskim konserwatorem zabytków udało się osiągnąć rozwiązania kompromisowe, które łączą wymogi formalne z wysokimi standardami estetycznymi i funkcjonalnymi.
W ofercie znajdzie się 78 apartamentów – od kompaktowych mieszkań jedno- i dwupokojowych, po przestronne, dwupoziomowe apartamenty z antresolami (metraż: od 31 do 144 m²). Część lokali znajdować się będzie w zabytkowych budynkach, część w nowym skrzydle północnym. Przemyślane układy, przeszklenia od podłogi do stropu, wysokie wnętrza i dwukondygnacyjne loggie zapewnią dostęp do światła i otworzą przestrzeń na otaczającą inwestycję zieleń.
Browar Mycielskich, tworzony z wizją i rozmachem, był miejscem innowacji oraz przedsiębiorczości. Dziś, dzięki starannej rewitalizacji, jego oryginalne, zabytkowe elementy: monumentalne sklepienia kolebkowe, historyczne kadzie warzelne sięgające 6,5 m wysokości, radiator i stalowe podpory o misternych zdobieniach staną się częścią apartamentów oraz przestrzeni wspólnych. Udogodnienia to: ogrzewanie podłogowe w apartamentach, inteligentne systemy zarządzania, klimatyzacja, a także podziemne hale garażowe z ładowarkami dla samochodów elektrycznych, prywatne boxy rowerowe oraz strefa wellness.
Lokale z ogrodami zaprojektowano z uwzględnieniem potrzeb prywatności. Dzięki odpowiedniemu ukształtowaniu terenu i warstwowej roślinności – od wysokich traw i krzewów, po średniowysokie drzewa – uzyskano efekt naturalnej bariery wizualnej. Zieleń nie tylko oddziela, ale też zmienia się sezonowo, budując wyjątkowy mikroklimat.
W poziomie -1 zaprojektowano lokale usługowe z tarasem i amfiteatralnym układem schodów. To przestrzeń na rozwój biznesu o funkcji kulinarnej, usługowej i handlowej. Dostęp do nich ułatwi także trakt prowadzący ze Stawu Browarnego.
Przestrzeń prywatna i publiczna Browaru Mycielskich zostały wyraźnie rozdzielone – zarówno architektonicznie (amfiteatr, układ wysokościowy), jak i funkcjonalnie (systemy kontroli dostępu, zielona bariera, podziemne strefy dostaw).
Zachowano starodrzew i ukształtowanie skarp, minimalizując ingerencję w istniejący ekosystem. Rewitalizacji poddane zostaną również parkowe aleje. Dodatkowo na terenie inwestycji powstały specjalne schronienia dla chronionych gatunków nietoperzy.
Ekologiczne podejście obejmuje także rozwiązania techniczne: panele fotowoltaiczne, załamywanie promieni słonecznych za pomocą żyletek i elementów przeciwsłonecznych, maksymalna powierzchnia zielona. Łącznie nasadzonych zostanie ok. 2000 nowych roślin, w tym ponad 740 drzew; pojawią się także nawierzchnie przepuszczalne. Staw Browarny stanowi oś widokową dla całej inwestycji. Powierzchnia terenu to 1,684 ha.
Inwestycja uzyskała pozwolenie na budowę. Prace rozpoczną się jesienią 2025 r. Planowany termin zakończenia prac to 2028 r. Inwestorem jest Nickel Development. Autorem koncepcji architektonicznej II etapu jest prof. Sławomir Rosolski – projektant pierwszej fazy Warzelni. Projekt wykonawczy opracowało poznańskie biuro Demiurg, a za architekturę wnętrz odpowiada YOUNICK Design.
Źródło: Nickel Development
Czytaj także:
Vilda Arte – nowe mieszkania w Poznaniu