Na przełomie marca i kwietnia w Lidzbarku Warmińskim została uruchomiona nowoczesna proszkownia serwatki.
W nowym zakładzie zbudowano unikatową w skali Europy linię do przerobu serwatki w postaci koncentratu białek serwatkowych WPC (Whey Protein Concentrate) oraz suszenia laktozy. Jest to najnowsza i największa w Europie inwestycja Grupy POLMLEK, a pierwsza taka w Polsce. Nowa inwestycja Grupy Polmlek kosztowała ok. 250 mln zł.
Ze względu na plany produkcji „baby food” (odżywki dla niemowląt), budynek wykonany jest w żelbecie, co jest zdecydowanie bardziej higieniczne. Dzięki tej inwestycji w zakładzie w Lidzbarku Warmińskim będzie można przerabiać 6 mln litrów serwatki płynnej na dobę. Dotychczas wydajność wynosiła około 3 mln litrów serwatki na dobę. Co intersujące, nowoczesna instalacja pozwala także na produkcję mleka w proszku.
Proszkowania serwatki została zbudowana w zaledwie 12 miesięcy dzięki wykorzystaniu technologii szalunków ślizgowych. Od marca br. trwał rozruch instalacji. W ciągu 2–3 tygodni instalacja będzie w pełni obciążona.
Źródło: Polmlek Sp. z o.o./Centrum Prasowe PAP