Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Kamienica Pod Pelikanem - ostatni etap Nowej Papierni gotowy

31.03.2020

Kamienica Pod Pelikanem to już ostatni etap osiedla Nowa Papiernia we Wrocławiu. Jest to nowy obiekt, rekonstruujący istniejącą w tym miejscu w XIX w. kamienicę czynszową.

 

 

Nowa Papiernia

Osiedle Nowa Papiernia to część projektu rewitalizacji historycznego Przedmieścia Oławskiego zlokalizowanego pomiędzy Niskimi Łąkami a dworcem głównym, który przed II wojną światową stanowiła najbardziej reprezentacyjną część Wrocławia. Sporo z tego klimatu zachowało się do dzisiaj, w tym przepiękne, secesyjne kamienice oraz stylowe obiekty przemysłowe, które dziś przechodzą proces rewitalizacji.

Budowa osiedla zaczęła się zmodernizowaniem dwóch dziewiętnastowiecznych budynków po fabryce papieru i drukarni. Zaprojektowano w nich lofty z oryginalnymi elementami industrialnych zabudowań. Następnie wybudowano kolejny obiekt o podobnej stylistyce. W 2019 r. ukończono dwa ostatnie obiekty z loftami. Projekty architektoniczne przygotowała pracownia AP Szczepaniak. W całym projekcie znajduje się 290 nowoczesnych loftów i apartamentów.

W 2019 r. projekt został uhonorowany nagrodą jubileuszową portalu RynekPierwotny.pl w kategorii Inwestycja Dekady – Wrocław.

 

Czytaj także: Główna Kluczowa Sztolnia Dziedziczna - rewitalizacja

 

 

Kamienica pod Pelikanem

Wizytówką Nowej Papierni stała się Kamienica Pod Pelikanem. Istniejąca od 1861 r. kamienica przy ul. Kościuszki została wzniesiona tu od nowa po tym, jak popadła w ruinę. RED Development i architekci postarali się o odtworzenie charakterystycznych elementów zdobiących jej fasadę, m.in. gzymsów i opasek wokół okien. Od strony dziedzińca znajdują się balkony, a elewację zdobi ceglana okładzina, nawiązująca do ceglanych budynków dawnej fabryki.

Kamienica jest pięciopiętrowa i kameralna – jest tu tylko 15 apartamentów o powierzchni od 33 do 38 m², które można łączyć. Mieszkania mają wysokość ponad 2,7 m. W budynku znajdują się także lokale usługowe.

Wnętrza są utrzymane w biało-czarnej kolorystyce. Czarne drzwi, do tego biały klinkier i czarne tynki betonowe imitujące marmur na klatce schodowej, tak żeby zachować spójność kompozycji. Oświetlenie zapewniają lampy LED pasujące do kolorystyki wnętrza. Na ścianach znajdują się lustra ozdobione sztukaterią.

Inwestycja została zakończona i oddana do użytkowania w 2019 r.

 

Przeczytaj też: Młode Miasto. Rewitalizacja terenów dawnej stoczni w Gdańsku

 

 

 

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube