Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

DSV - nowy biurowiec w Warszawie

08.05.2018

Warszawski biurowiec DSV to 6-piętrowy obiekt, który zostanie wybudowany przez Fundamental Group oraz FineTech Construction – spółkę zajmującą się generalnym wykonawstwem.

 

 

Na Mokotowie, na rogu ulic Marynarskiej i Taśmowej, powstanie szklany budynek klasy A, który będzie ubiegać się o certyfikat BREEAM Very Good. Autorem koncepcji nowej siedziby korporacji DSV jest duńskie biuro PLH Arkitekter A/S. Projekt budowlany o powierzchni około 33 tys. m² został opracowany przez pracownię APA Wojciechowski.

– Elewacja obiektu będzie przeszklona, natomiast elementem dekoracyjnym będą przestrzenne aluminiowe panele zacieniające, które swoim trójkątnym kształtem podążają za słońcem, chroniąc przed nadmiernym operowaniem promieni słonecznych – mówi Robert Jelonek z Fundamental Group.

Na parterze powstanie przestrzeń z funkcjami usługowymi (1,1 tys. m²). Ponadto znajdą się tam sale konferencyjne oraz hol wejściowy z recepcją ogólną i kontrolą dostępu, przechodzący w 6-kondygnacyjne atrium, doświetlone od góry świetlikiem, a od frontu przeszkloną fasadą wejściową.

Pozostałe kondygnacje zostały zaprojektowane jako przestrzeń biurowa zlokalizowana wokół przestrzeni wspólnych, które pełnią funkcję komunikacyjną, a także stref relaksu z aneksami kawowymi. Na każdej kondygnacji znajdować się będzie aneks śniadaniowy, z możliwością wyjścia na taras.

Na kondygnacjach podziemnych garażu (2 poziomy) oprócz miejsc postojowych dla samochodów osobowych i rowerów zostaną zlokalizowane pomieszczenia techniczne i pomocnicze, takie jak: szatnie, natryski dla rowerzystów i osób korzystających z klubu fitness.

Koncepcja architektoniczna budynku DSV to otwarty projekt miejsca pracy zgodny z duńskim modelem – rozłożona na 6 piętrach i zaprojektowana wokół otwartego, centralnego atrium. W budynku znajdą się liczne sale konferencyjne, coffepoints, przestrzenie do pracy. Wszystkie te elementy będą się łączyć, tworząc społeczne i otwarte środowisko pracy.

W projekcie zachowano podobieństwo między planowaną siedzibą DSV w Warszawie i centralą firmy w Danii. Wybór wzornictwa i naturalne materiały dominują we wnętrzu budynku, a naturalne światło jest „wciągane” do budynku.

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube

Profil na Google+