Eko przedszkole w Żorach ma zielony dach z tarasem, na którym można prowadzić zajęcia dla dzieci. Budynek wyróżnia też oryginalny kształt, a wprowadzone w nim rozwiązania są przyjazne użytkownikom i środowisku.

 

Leżąca na przedmieściach Żor dzielnica Kleszczówka nie wyróżnia się oryginalną czy ciekawą architektonicznie zabudową – w okolicy przeważają niczym niewyróżniające się domy jednorodzinne i czteropiętrowe bloki, które sąsiadują z terenami przemysłowymi. Jedynym nietypowym budynkiem jest tam eko przedszkole nr 4 imienia Marii Konopnickiej.

 

 

Projekt przedszkola przygotował zespół architektów z pracowni TOPROJEKT. Zaprojektowano piękny i nowoczesny budynek dla 125 dzieci. W przedszkolu jest kuchnia z zapleczem, jadalnia, 5 jasnych i przestronnych sal. Placówka jest przystosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Eko przedszkole Kleszczówka to parterowy trójkąt

Przedszkole powstało w wyniku rozbudowy parterowej szkoły podstawowej nr 1. Wybudowano ją w konstrukcji stalowej i pokryto płytami typu sandwich. Nowa część została połączona z istniejącym budynkiem. Projekt segmentu przedszkolnego był dla architektów dużym wyzwaniem z uwagi na nieregularną, trójkątną działkę. Zdecydowano się na budynek dwukondygnacyjny, który zostawiłby trochę miejsca na plac zabaw. Również na dachu parterowego budynku przygotowano miejsce do zabawy, a wokół niego jest ogród wieńczący konstrukcję dachu.

 

Sprawdź też: Place zabaw - normy i przepisy

 

 

Wszystkie pomieszczenia udało się dobrze doświetlić dzięki dużym oknom oraz atrium, które zaprojektowano wewnątrz trójkątnej bryły budynku. To dzięki niemu z sal zajęciowych można obserwować padający śnieg i deszcz  oraz stale zmieniające się światło słoneczne. Prosta droga z atrium na dach wiedzie ażurowymi, stalowymi schodami. Zaprojektowano tutaj opływowy w kształcie, pokryty drewnem taras z dwoma okrągłymi wyspami zieleni pośrodku. Obok tarasu posadzono trawy ozdobne. Ściany i dach będą się naturalnie starzeć, drzewa wzrastać, a trawy zagęszczać. Funkcjonowanie i starzenie się budynku w perspektywie lat było dla architektów tak samo ważne jak jego wygląd w chwili oddania do użytkowania.

Eko przedszkole to zdrowe materiały

Do konstrukcji ścian zewnętrznych zastosowano beton lany i pokryto je pionowymi panelami wykonanymi z drewna. Żelbetowe ściany znakomicie współpracują z gruntowym wymiennikiem ciepła oraz systemami ogrzewania i wentylacji. Do izolacji budynku wykorzystano wełnę skalną, która zapewni odpowiednią efektywność energetyczną, izolację akustyczną, ochronę przed ogniem i wilgocią.

 

Nagrody dla eko przedszkola Kleszczówka

Projekt przedszkola zyskał uznanie ekspertów i nominację do prestiżowych nagród:

  • 2017 rok to wygrana w konkursie „Zmień wizję w projekt”. Uzasadnienie jury:  „Za nowatorską formę dla funkcji przedszkola zorientowanego na najmłodszych użytkowników i zaproponowanie nowego myślenia o obiekcie w trudnych warunkach lokalizacyjnych. Zwraca się uwagę na wykorzystanie naturalnych materiałów doskonale wzmacniających organiczną formę budynku. Godna podkreślenia jest odwaga projektantów i znakomite wpisanie się w motto konkursu”,
  • 2018 rok to wygrana w kategorii „Najlepszy ekologiczny budynek sektora publicznego” w konkursie PLGBC Green Building Awards, którego celem jest promocja nowoczesnych rozwiązań dla budownictwa ekologicznego,
  • 2017 rok – nominacja i IV miejsce w głosowaniu internautów w konkursie Bryła Roku,
  • prestiżowy tytuł Top Inwestycji Komunalnej 2018,
  • Nagroda Roku SARP,
  • nominacja do prestiżowej Nagrody im. Miesa van der Rohe.

 

Eko przedszkole nr 4 znajduje się przy ul. Słonecznej 2 w dzielnicy Kleszczówka w Żorach. Całkowita powierzchnia budynku to 1000 m2. Koszt realizacji projektu: 5,2 mln zł. Oficjalne otwarcie placówki odbyło się 4 września 2018 roku.

 

ROCKWOOL

 

Zobacz także: Bajkowe przedszkole w warszawskim Parku Achera