Mieszkania przy ul. Jagiellońskiej w Gdańsku to nowa inwestycja NDI Development.

 

 

Konkurs na projekt mieszkań przy ul. Jagiellońskiej wygrała pracowania Roark Studio. W budynku ma być łącznie 160 mieszkań oraz 6 lokali usługowych (w tym 5 dwukondygnacyjnych). Każde mieszkanie będzie mieć loggię z boksem na jednostkę klimatyzacji lub meble tarasowe oraz możliwością instalacji szklanych przesłon przesuwnych typu lumon. W dwukondygnacyjnej hali garażowej przewidziano 199 miejsc oraz 17 zewnętrznych miejsc postojowych przeznaczonych osób niepełnosprawnych oraz klientów lokali usługowych.

Projekt Roark Studio oparty jest na nurcie biophilic design, który zakłada bezpośredni kontakt z naturą oraz projektowanie przestrzeni przyjaznych użytkownikom. Stąd położono nacisk na otwarcie obiektu na naturę oraz zapewnienie wielu stref wspólnych, sprzyjających budowaniu lokalnej społeczności. Mieszkań przy ul. Jagiellońskiej to także zieleń, naturalne materiały, widok na morze i park, dobrze nasłonecznione mieszkania.

 

– Ze względu na nasłonecznienie rzut budynku otwarty jest na południe – mówi Jakub Bladowski – prezes zarządu Roark Studio. – Charakterystyczne „wcięcie” rzutu wykorzystano do zaprojektowania placu, wokół którego skupione są usługi oraz wejście główne do budynku. Charakter tej przestrzeni nawiązuje do pobliskiego Parku Reagana oraz wydmowej nadmorskiej roślinności. Plac będzie ogólnodostępny, ale jego zagospodarowanie wytworzy strefę spokoju i relaksu – nieco schowaną przed zgiełkiem ulicy Jagiellońskiej. Najście z kierunku parku podkreślono poprzez kształt rzutu, jednocześnie odsłaniając widok na morze dla mieszkań zaprojektowanych w „drugim planie”. Dzięki temu zabiegowi 82 mieszkania położone powyżej czwartej kondygnacji będą miały widok na morze.

 

Czytaj też: Modernizacja Domu Zdrojowego w Gdańsku Brzeźnie

 

 

Do mieszkań przy ul. Jagiellońskiej będzie prowadził dwukondygnacyjny hol, w którym ma powstać ogród zimowy, a obustronne przeszklenie (północ–południe) pozwoli widzieć przestrzeń rekreacyjną na zewnątrz. Podobnie będzie w strefach dla mieszkańców – bawialni i salonie wypoczynkowym, które będą sąsiadowały z półprywatnym ogrodem.

Zamierzeniem projektantów było stworzenie wrażenia, że zieleń wnika z parku na plac, a następnie do wnętrza budynku, w końcu ujawniając się na elewacjach. Podkreślą to naturalne materiały, które będą zastosowane w częściach wspólnych. Projekt mieszkań przy ul. Jagiellońskiej zakłada także stworzenie „podniebnego ogrodu” – strefy relaksu, z najlepszym widokiem na morze i zielenią. Pracownia wraz z inwestorem wspólnie analizują kwestię tarasu i jego wykonalności.

 

Przeczytaj też: Kompleks biurowy Airport City Gdańsk