Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Rozbudowa fabryki cukru w Stargardzie

21.03.2017

STRABAG Sp. z o.o. modernizuje zabytkową, 134-letnią Cukrownię Kluczewo w Stargardzie.

Remont fabryki, której właścicielem jest Krajowa Spółka Cukrowa SA, potrwa do stycznia 2018 r. W ramach inwestycji powstanie silos cukrowy o pojemności 60 tys. ton, terminal załadunkowy dla samochodów przewożących cukier, budynek socjalny i drogi dojazdowe. Wykonane zostaną instalacje wspomagające procesy towarzyszące przetwarzaniu surowców cukrowych. Całość inwestycji zlokalizowana będzie w miejscu placu do składowania wysłodków mokrych.

 

 

STRABAG buduje silos cukrowy z wykorzystaniem nowoczesnej technologii szalunku ślizgowego. Metoda ta polega na wznoszeniu się deskowania (urządzenia formującego) w trakcie prac, potocznie zwanego ślizgiem. Podczas jednego cyklu technologicznego wykonywany jest montaż zbrojenia, betonowanie oraz pielęgnacja betonu. Metoda ta jest ponadtrzykrotnie szybsza od szalunku przestawnego i znacząco wpływa na jakość konstrukcji. Pozwala zachować nie tylko jej ciągłość, ale również zaoszczędzić czas, koszty obsługi i najmu maszyn.

Rozbudowa fabryki cukru realizowana jest w formule „projektuj i buduj”. Do wykonania zadania STRABAG wykorzystuje dwa żurawie wieżowe, szalunek ślizgowy oraz w zależności od potrzeb dźwigi mobilne, podnośniki teleskopowe i koparko-ładowarki. W rozbudowę zakładu zaangażowano ok. 120 osób.

Spółka na realizację prac ma 12 miesięcy. Kluczowy dla wykonawcy będzie czas rozruchu instalacji technologicznych przed kampanią cukrowniczą, planowaną we wrześniu br.

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube

Profil na Google+