Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Przebudowa trybuny w Lords Cricket Ground w Londynie

06.11.2017

Podczas przebudowy Trybuny imienia Warnera (Warner Stand) w Lord’s Cricket Ground, stadionie krykietowym w londyńskiej dzielnicy St. John’s Wood, użyto największych w Europie belek z klejonego i laminowanego białego dębu amerykańskiego, będących częścią zadaszenia nowej trybuny.

Klub Krykieta Marylebone (Marylebone Cricket Club, MCC) zlecił pracowni architektonicznej Populous zaprojektowanie nowej trybuny w ramach realizowanego obecnie planu służącego poprawie ogólnego wizerunku oraz międzynarodowej reputacji znanego na całym świecie obiektu.

Pionierski w charakterze projekt obejmuje zadaszenie trybuny wykonane z 11 belek wspornikowych z klejonego i laminowanego białego dębu amerykańskiego, wyprodukowanych w Niemczech przez firmę Hess Timber, ekspertów w obszarze specjalistycznych zastosowań drewna.

 

 

Dzięki nowemu rozwiązaniu architektonicznemu konstrukcję z lat pięćdziesiątych ubiegłego stulecia zastąpiono nową czterokondygnacyjną trybuną, zaprojektowaną z myślą o poprawie widoczności dla widzów przy jednoczesnym zachowaniu standardów dostępności obiektów sportowych dla osób niepełnosprawnych. Na nowej trybunie znajdzie się 2656 miejsc o poprawionej widoczności, nowa loża sędziowska oraz pomieszczenia towarzyszące, w tym cztery bary i restauracja na najwyższej kondygnacji.

Nowy budynek znajduje się pomiędzy historycznym, wzniesionym w 1890 r. pawilonem projektu architekta Thomasa Verity a Trybuną Główną (Grand Stand) projektu Nicholasa Grimshawa, zbudowaną w roku 1996. Trybuna Warnera jest usytuowana w zachodniej części stadionu Lord’s Cricket Ground.

Do rozwiązań wewnątrz obiektu należą: loża sędziowska wyposażona w najnowsze rozwiązania technologiczne (przeznaczona dla sędziów i służb ratowniczych), bary i inne pomieszczenia dla widzów oraz restauracja dla 135 gości z widokiem na całe boisko i zielone tereny stadionu.

Projektantom przyświecała również idea gospodarki zrównoważonej. W konstrukcji dachu zastosowano kolektory heliotermiczne i panele fotowoltaiczne, służące (odpowiednio) podgrzewaniu wody i generowaniu energii elektrycznej.

 

 

Belki z klejonego drewna laminowanego o długości 23,4 m sięgają krańców trybuny, zapewniając widzom schronienie.

Lord’s nie jest stadionem tradycyjnym – każda z trybun otaczających samo boisko ma odrębny charakter, wzbogacający wizerunek obiektu. Wzniesienie nowego budynku o wyrazistej, odważnej tożsamości na istniejącym kampusie przy jednoczesnym uniknięciu efektu dominacji nad kompozycją całości było podstawowym wyzwaniem architektonicznym dla zespołu projektantów.

Promieniujące z narożnika stadionu belki stały się sugestią nowych, odważnych zastosowań gatunków amerykańskiego drewna liściastego, pochodzących ze źródeł zarządzanych zgodnie z zasadą gospodarki zrównoważonej. Każda belka mierzy u podstawy 900 x 350 mm. Najdłuższa belka z klejonego drewna laminowanego waży około 4 ton, mierząc 23,4 m – jest to długość równa długości 26 kijów do krykieta ułożonych jednego za drugim. Wszystkie belki są pokryte lekką tkaniną zadaszeniową.

 

Źródło: AHEC

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.kataloginzyniera.pl

Kanał na YouTube

Profil na Google+