Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Flexhouse nad Jeziorem Zuryskim

30.05.2018

Wyrazista, dynamiczna architektura i przeszklone ściany otwierające wnętrza na widok na Jezioro Zuryskie – tak wygląda Flexhouse, energooszczędny dom autorstwa Stefana Camenzinda. Działka,
na której powstał budynek, była prawdziwym wyzwaniem.
 

 

 

Trójkątna, wąska i zlokalizowana na stoku działka, z jednej strony ograniczona lokalną drogą, z drugiej - torami kolejowymi. Do tego należy jeszcze dodać surowe szwajcarskie przepisy budowlane, które dodatkowo podnosiły poziom trudności. Jednak autor projektu, architekt Stefan Camenzind z pracowni Camenzind Evolution, dostrzegł przede wszystkim możliwości – bliskość Jeziora Zuryskiego, wspaniały widok na jezioro i na góry na jego drugim brzegu. Powierzchnia działki to 467 m².

Architekt stworzył dla domu niezwykłą formę, której charakter określa biała, wijąca się na fasadzie wstęga, w kształcie odwróconej litery S. Ta dynamiczna forma ma oddawać zmienność i ruch zawsze obecne w przyrodzie. Trzy ściany budynku są przeszklone, czwarta – od strony linii kolejowej – zamknięta. Dom ma powierzchnię 174 m² i cztery poziomy. Na parterze, częściowo otwartym na piętro, znajduje się duża, otwarta przestrzeń – salon, jadalnia i kuchnia. Na pierwszym piętrze są dwie sypialnie i łazienka, a na najwyższej kondygnacji studio i dwa duże tarasy, z których roztacza się panoramiczny widok. Na najniższym poziomie ulokowano podziemny garaż i część gospodarczą domu. Pozbawioną okien ścianę od strony torów kolejowych wykorzystano jako bazę do stworzenia przestrzeni do przechowywania – szaf, półek i innej zabudowy.

 

 

W trakcie prac koncepcyjnych i realizacji zadbano o to, żeby budynek był energooszczędny. Ogromne, panoramiczne okna są potrójnie przeszklone i wykorzystują aluminiowe systemy firmy Reynaers Aluminium – o bardzo dobrych parametrach izolacyjności termicznej (certyfikat budownictwa pasywnego Minergie), szczelności i odporności na wiatr i wodę. Dach oraz białą wstęgę oddzielającą od siebie kolejne kondygnacje wykończono aluminiowymi gontami, tarasy i podłogi wyłożono drewnem. Ogrzewanie i klimatyzację zapewnia gruntowa pompa ciepła. Przed słońcem, które latem może nadmiernie nagrzewać pomieszczenia, chronią zewnętrzne żaluzje – również firmy Reynaers Aluminium. Zastosowane systemy Reynaers Aluminium: systemy okienne CS 86-HI, okna przesuwne CP 155-LS.

Budowę ukończono w 2016 r.

 

Zdjęcia: Peter Würmli

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.izbudujemy.pl

Kanał na YouTube

Profil na Google+