Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.

Częstochowa: bulwar Warty przejdzie metamorfozę

06.09.2017

Galeria Jurajska rozpoczęła prace modernizacyjne nad bulwarem Warty. Potrwają one do 2018 r., a ich efektem będzie nowoczesna i ogólnodostępna strefa wypoczynku z drzewami, ozdobnymi krzewami i trawami, „mokrym chodnikiem” i placem zabaw dla dzieci.

Nadrzeczne bulwary odżywają na całym świecie, a architekci co rusz znajdują dla nich nowe zastosowanie. Wzdłuż brzegów rzek tworzy się dziś miejsca relaksu, parki, miejskie ogrody, boiska, a nawet amfiteatry i miejskie plaże. Teraz podobne miejsce powstanie także w Częstochowie.

Galeria Jurajska rozpoczęła właśnie prace modernizacyjne na mających ponad 8,5 tys. m² terenach między drogą dojazdową do centrum handlowego a Wartą. Już za rok powstanie tutaj nowoczesny bulwar z miejskim ogrodem. Na terenach należących do galerii powstaną m.in. ścieżki i alejki mające łącznie 1,3 tys. m², mające 300 m² place zabaw dla małych i starszych dzieci oraz liczący sobie 500 m² plac główny bulwaru. W powstającej zielonej strefie zasadzone zostaną ozdobne trawy, krzewy, a także liściaste drzewa mające rozłożyste korony.

 

 

Na placu centralnym bulwaru powstanie natomiast tzw. mokry chodnik ze strzelającymi w górę strumieniami wody oraz płytka sadzawka zbudowana na planie prostokąta. Wzdłuż rzeki od ronda do boisk do siatkówki plażowej prowadzić będzie natomiast brukowana aleja. Z kolei sam bulwar poprzecinany zostanie utwardzonymi ścieżkami żwirowymi z kilkunastoma ławkami.

Jak zapowiada Galeria Jurajska, prace nad bulwarami Warty potrwają dwa sezony - do końca lata 2018 r. – Ze względu na skalę projektu oraz wymagania dotyczące sadzenia drzew i ich przygotowania w szkółce, prace podzieliliśmy na dwa sezony – 2017 i 2018. W tym roku przesunęliśmy już boiska do siatkówki plażowej, a w ostatnich dniach rozpoczęliśmy prace nad główną aleją brukowaną i zielenią od placu centralnego do boisk do siatkówki. Zaczęliśmy także przebudowę parkingów i zatoczki autobusowej – wylicza Roman Bugajczyk, dyrektor Galerii Jurajskiej.

Autorem koncepcji inwestycji jest Grupa Verso. Za architekturę krajobrazu odpowiada pracownia ZOON.

 

www.piib.org.pl

www.kreatorbudownictwaroku.pl

www.kataloginzyniera.pl

Kanał na YouTube

Profil na Google+